Reklama
  • Poniedziałek, 28 kwietnia 2014 (12:00)

    Zupa pieczarkowa ze świderkami

Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub z kostki, 2 marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 50 dag pieczarek, 1 i 1/2 szklanki makaronu świderki, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany do zupy.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do gotującego się bulionu, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki.

Podsmażone na złoto na maśle pieczarki przełożyć do wywaru, zagotować. Jeśli zupa zostanie zjedzona w całości tego samego dnia, zabielić ją śmietaną. Jeśli nie, śmietanę dodawać do porcji.

Reklama

Makaron świderki ugotować z dodatkiem oliwy według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, dołożyć do zupy. Serwować z drobno posiekaną natką pietruszki.

Nasza rada

Zupę pieczarkową warto udekorować nie tylko posiekaną natką, ale i plasterkami grzybów podrumienionych na maśle albo oliwie.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:zupa | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg pomidorów (czerwonych i żółtych), 1 strąk zielonej papryki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 długi ogórek, 2 kromki białego chleba, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.