Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Zupa pieczarkowa zabielana

Składniki 4 porcje: 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 duże ziemniaki, mąka, 1/2 małego pora, sól, pieprz, 50 dag pieczarek, 1 l bulionu warzywnego, 2 łyżki masła , pół szklanki kwaśnej śmietany, kilka gałązek natki.

1. Oczyść starannie obydwie marchewki oraz pietruszkę, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój w kosteczkę. Połówkę pora umyj pod bieżącą wodą, poszatkuj.

2. Pieczarki oczyść, opłucz, odetnij końcówki ogonków. Jeśli chcesz, obierz kapelusze. Pokrój je w plasterki. Połowę pieczarek włóż do garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę i por. Zalej gorącym bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu 15 minut.

Reklama

3. W tym czasie na patelni rozgrzej masło. Wrzuć resztę pieczarek, przesmaż. Gdy się zezłocą, oprósz je solą. Dodaj do zupy.

4. Śmietanę zmiksuj razem z połową łyżeczki mąki oraz 1-2 chochelkami zupy. Wlej do garnka. Wymieszaj starannie. Podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp drobno posiekaną natką.

Czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł.

Grzyby dobrze komponują się z serami: żółtego używaj do zapiekania oraz faszerowania, z niebieską pleśnią – do doprawiania sosów grzybowych. Do zagęszczenia zupy wybierz zaś serek topiony.

Dobra rada. Pieczarek na zupę nie musisz obierać. Wystarczy je tylko starannie oczyścić.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa | grzyby | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: 75 dag pora, 60 dag ziemniaków, 3 dag masła, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 pęczek natki, 20 dag kremówki, 6 plasterków wędzonego boczku, olej, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.