Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Zupa pieczarkowa z wołowiną

Składniki (na 4 porcje) : 60 dag wołowiny na gulasz, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 1 litr bulionu wołowego (z kostki), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka śmietany 22 proc., 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mielonego kminku, słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz.

1. Wołowinę opłucz, osusz, potnij w sporą kostkę. Mięso oprósz mąką, dokładnie wymieszaj.

Reklama

2. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż mięso. Smaż jeszcze kilka minut. Wrzuć pieczarki. Podsmażone składniki zalej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz słodką i ostrą papryką. Poczekaj, aż zupa ponownie zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

3. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i wlej śmietanę. Zupę doprowadź do wrzenia. Ponownie przypraw. Tak przygotowaną gulaszową możesz podawać z grubym makaronem albo zacierkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: • 2 l maślanki • 4 jajka • 2 ogórki • po pęczku rzodkiewek, koperku, szczypiorku i natki • 3 ząbki czosnku • garść szczawiu • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.