Reklama
  • Poniedziałek, 19 sierpnia 2013 (10:00)

    Zupa pięć smaków

Tę błyskawiczną i leciutką zupę wymyśliłam sama. Wśród moich przyjaciół i znajomych zrobiła niesamowitą furorę.

Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego, opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej, 30 dag piersi kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki przyprawy 5 smaków, 1/3 łyżeczki przyprawy WOK, 1/3 łyżeczki sosu Sambal, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 2 cm świeżego imbiru, szczypiorek, sól, olej

Reklama

Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i pokrój w cieniutkie paseczki. Skrop sosem sojowym, nakryj i odstaw na pół godziny. Obierz korzeń imbiru i drobniutko posiekaj.

Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż mięso, przełóż je łyżką cedzakową do garnka.

Na ten sam tłuszcz włóż posiekany imbir, smaż chwilę. Dodaj mieszankę chińską i smaż 5 minut. Przełóż do garnka z mięsem. Zagotuj bulion drobiowy i gorącym zalej mięso oraz warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj zupę 10 minut.

Mąkę kukurydzianą albo ziemniaczaną rozmieszaj w 1/3 szklanki zimnej wody. Wlej do zupy i zagotuj. Przypraw jeszcze raz do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zupa będzie bardziej sycąca, jeśli podasz ją np. z makaronem ryżowym. Małą porcję makaronu ryżowego podziel na pół. Połowę potnij nożyczkami lub połam na małe kawałki i wrzuć do zupy. Pozostaw na 10 minut, aby makaron namiękł (ale już nie gotuj).

Jeżeli pozostał ci w lodówce kawałek pekińskiej kapusty, możesz dodatkowo wzbogacić smak zupy. Oczyść ją i poszatkuj cieniutko. Rozgrzej olej i wrzuć warzywo. Chwilę smaż, mieszając, aby kapusta tylko zmiękła. Przełóż razem z tłuszczem do garnka z zupą, gotuj 5 minut.

Takie jest życie
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki: ● 5 cukinii ● 700 ml bulionu warzywnego ● 1 cebula ● 1 ziemniak ● 2 ząbki czosnku ● 100 g serka topionego śmietankowego ● oliwa ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.