Reklama
  • Piątek, 12 lipca 2013 (14:00)

    Zupa owocowa z makaronem

Składniki na 2 porcje: 40 dag truskawek, 1/2 litra wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietanki, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 porcje makaronu nitki, kilka listków świeżej mięty.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Truskawki opłukać szybko pod bieżącą wodą, lekko osuszyć, usunąć starannie szypułki. Owoce zalać gorącą wodą, dodać cukier, zagotować. Ugotowany wywar przetrzeć przez sitko lub zmiksować.

2. Do wywaru dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Zagotować ponownie. Dodać śmietankę.

Reklama

3. Makaron ugotować do miękkości, drobno pokrój i wymieszać z zupą. Dodać listki mięty. Podawać.

Nasza rada

W wersji dla dzieci zupę można zagęścić kisielem w ich ulubionym smaku i ozdobić kawałkami truskawek.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:zupa | z | makaron

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag szpondra l kalafior, 3 marchewki, pietruszka, 6 ziemniaków, 2 listki laurowe, ziele angielskie l śmietana, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek, oliwa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.