Reklama
  • Czwartek, 9 stycznia 2014 (11:05)

    Zupa ogórkowa z Mazowsza

Składniki: szponder ok. 40 dag, 30-40 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera, liść laurowy, ziele ang., pieprz w ziarnach, 4 duże ziemniaki, sól, masło, koperek

Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do zimnej wody i ugotuj. Usuń szumowiny, do wywaru dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz oczyszczone (ale całe) marchewki, seler i pietruszkę.

Reklama

Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Wyjmij z wywaru mięso i odłóż na talerz. Wyjmij też ugotowane warzywa i zetrzyj lub pokrój je i ponownie włóż do zupy. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj.

W tym samym czasie zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w plasterki. Podduś je na maśle na patelni. Następnie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, dodaj podduszone ogórki wraz z masłem.

Wymieszaj, przez jakiś czas gotuj razem. Na koniec wykrój ładne kawałki mięsa i dodaj je do zupy. Dopraw ją do smaku (jeśli byłaby za mało kwaśna, możesz dodać także nieco zalewy z ogórków).

Ogórkową podawaj zabieloną śmietaną, z dużą ilością pokrojonego koperku. Serwuj z białym pieczywem.

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kurczaka, 1 mały kalafior, 1 pęczek włoszczyzny, 25 dag mrożonego groszku, sól, pieprz, liść laurowy, tarta gałka muszkatołowa, natka pietruszki. Kluski kładzione: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.