Reklama
  • Piątek, 25 marca 2016 (08:05)

    Zupa ogórkowa

Składniki na 4 porcje: ● pół kg świeżych ogórków ● półtora litra wywaru drobiowego (może być z kostki) ● duży pęczek koperku ● 4 duże ziemniaki ● biała cebula ● pół szklanki śmietany 30% ● 2 łyżki masła ● sól ● pieprz

❶ Ziemniaki obierz, umyj w zimnej wodzie i ugotuj. Odcedź, po czym przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito na gładkie purée.

Reklama

❷ Cebulę posiekaj, a obrane ogórki zetrzyj na grubej tarce jarzynowej.

❸ Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Po chwili dodaj ogórki i razem podduś. Gdy zrobią się miękkie, zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Zmiksuj razem z koperkiem.

❹ Dodaj do zupy purée oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia.

❺ Śmietanę rozprowadź z odrobiną wrzątku i wlej do ogórkowej. Wymieszaj.

Czas przygotowania: 50 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 160. Stopień trudności: łatwe.

Telemax
Więcej na temat:zupa | ziemniaki | cebula

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag czerwonej soczewicy, 1 cebula 31 pomidor, 250 ml mleka kokosowego, 2 chili, sól, po 1/4 łyżeczki kurkumy, kuminu, kardamonu i mielonej kolendry, listki świeżej kolendry więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.