Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2014 (12:05)

    Zupa ogórkowa

Składniki na 10 porcji: 3 ogórki kiszone, 3 szklanki soku z kiszonych ogórków, 6 ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera, 100 ml śmietany kremówki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Do garnka wlej 5 szklanek zimnej wody. Obierz ziemniaki, oskrob marchewkę, pietruszkę i seler. Marchewkę pokrój w kostkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ziemniaków zostaw w całości, a resztę pokrój w drobną kostkę i wraz z pokrojonymi warzywami włóż do garnka z wodą, by nie ściemniały.

Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min. Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, wyjmij cedzakiem te niepokrojone, zmiksuj blenderem i ponownie wrzuć do garnka.

Dodaj do garnka ogórki i wymieszaj. Wlewaj porcjami sok ogórkowy, sprawdzając, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Zupę gotuj 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć majeranek, zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą (sprawdź najpierw, czy po gotowaniu zupa już nie jest słona). Zupę zabiel śmietaną.

Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:zupa | pra | d

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 2 młode buraki • włoszczyzna • pęczek botwinki • 3 ziemniaki • natka pietruszki • łyżka soku z cytryny • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.