Reklama
  • Czwartek, 30 kwietnia 2015 (13:05)

    Zupa mniszkowa

Składniki dla 4 osób: 20 dag młodych liści mniszka lekarskiego (przed kwitnieniem) • marchewka • pietruszka • kawałek selera • por • cebula • 2 ząbki czosnku • listek laurowy • ziele angielskie • łyżka masła • śmietana • kilka plasterków miękkiego żółtego sera • sól • pieprz.

1 Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, podgrzej, dodaj warzywa, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut. Odstaw z ognia, przestudź, przecedź.

Reklama

2 Liście mniszka opłucz, zalej wodą z łyżką soli, odstaw na 15 minut. Odcedź, posiekaj, wrzuć do wywaru, gotuj 3 minuty. Przed podaniem dodaj ser żółty pokrojony w małe kawałki, zalej bardzo gorącą zupą. Podawaj ze śmietaną.

CZAS: około 50 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa | As | Li

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 80 dag zielonego ogórka, 2 duże dojrzałe awokado, 800 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 8 suszonych pomidorów z oleju, 8 dag sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.