-
Piątek, 12 lipca 2013 (15:05)
Zupa minestrone
Składniki: łyżka oliwy, 4 plasterki boczku, czerwona cebula, marchewka, 2 łodygi selera naciowego , 1/4 szklanki przecieru pomidorowego, 2 puszki pomidorów, 2 litry bulionu, 100 g makaronu muszelki, 2 ząbki czosnku, puszka cieciorki, 300 g szpinaku, parmezan, sól, pieprz.
1. Wlej oliwę do dużego garnka. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek. Pod-smaż, aż się zezłoci i będzie chrupiący. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, łodygi selera oraz zmiażdżony czosnek. Duś ok. 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Po 2 mi- nutach duszenia dodaj bulion warzywny lub drobiowy (może być z kostki), zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
2. Dodaj do zupy drobny makaron i cieciorkę. Gotuj, aż makaron będzie miękki (ok. 8 minut). Wrzuć opłukany szpinak. Przypraw. Po minucie zupa jest gotowa. Podawaj ją posypaną płatkami parmezanu, z grzankami z bagietki.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 40 dag ryby morskiej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 pietruszce i marchewce, 2 ziemniaki, 2 pomidory, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej, mielona słodka papryka, sól,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy