Reklama
  • Czwartek, 19 grudnia 2013 (09:05)

    Zupa meksykańska z fasolą

Składniki na 4-5 porcji: 40 dag wołowiny, cebula, 1 i 1/2 litra wywaru, 2 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, ostra papryczka, sól, pieprz, chilli w proszku, olej do smażenia.

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę pociąć w plasterki. Ostrą papryczkę oczyścić i posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać, odsączyć. Mięso pokroić w niedużą kostkę.

Reklama

Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać szczyptę chilli w proszku, wrzucić mięso i szybko przesmażyć, mieszając. Zalać wywarem i gotować ok. 30 minut. Dodać ziemniaki.

Po 20 minutach dodać kukurydzę i fasolę, zagęścić mąką. Dodać koncentrat, zagotować. Doprawić do smaku.

Nasza rada

Do tej zupy warto dodać nieco ziół, np. majeranek lub oregano. Jeśli nie lubisz pikantnych dań, zrezygnuj z chili i ostrej papryczki.

Twoje Imperium
Więcej na temat:zupa | zupa meksykańska | cebula | z

Zobacz również

  • Zupa z kalarepką i serami

    Przygotowanie 35 minut • Porcja 295 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na 4 porcje 10 dag sera gouda, 5 dag sera z niebieską pleśnią typu lazur, 400 ml mleka, 100 ml soku z winogron, 3... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 16

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.