Reklama
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Zupa meksykańska

Składniki na 4-5 porcji: po 1 strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka fasoli białej, 1 puszka kukurydzy, 80 dag pomidorów w puszce, 600 ml bulionu warzywnego lub wołowego, 30 dag kiełbasy, np. chorizo, 2 łyżki oleju, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie), sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili pokrój w bardzo drobną kostkę lub talarki. Białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę osącz z zalewy, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, znów osącz.

Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój w grube talarki.

2. Bulion wlej do garnka, podgrzej. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj pokrojone papryki oraz papryczkę chili, mieszając smaż 3-5 minut. Posyp słodką papryką oraz kuminem, dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory z puszki.

Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Następnie dodaj obie fasole, kukurydzę oraz kiełbasę. Podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut.

Rada: Zupę można posypać startym żółtym serem o wyrazistym smaku, np. chedar.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 460 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.