Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)

    Zupa malinowo-jeżynowa z kluskami naleśnikowymi

25 dag malin, 25 dag jeżyn, 2-3 łyżki śmietany 22-proc., płaska łyżka mąki ziemniaczanej, cukier, naleśnik

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

Reklama

1. Maliny i jeżyny włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko o gęstych oczkach.

2. Mąkę ziemniaczaną rozrób z kilkoma łyżkami zimnej wody. Sok owocowy podgrzej. Dodaj cukier, śmietanę i mąką. Zagotuj. Ostudź.

Naleśnik zwiń, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy.

Zamiast mąką ziemniaczaną zupę owocową można zagęścić kisielem (postępując zgodnie z przepisem). Będzie aromatyczna, jeśli w kawałek gazy (by łatwiej było potem usunąć) zawiniesz korę cynamonową i goździki i podgotujesz z owocami.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | przepis | FA | z

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 0,8 kg młodej marchewki ● 2 l bulionu warzywnego ● 2 średniej wielkości cebule ● 200 g wędzonego schabu lub boczku ● pół papryczki chili ● 200 g czerwonej soczewicy ● por ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.