Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (10:00)

    Zupa malinowo-jeżynowa z kluskami naleśnikowymi

25 dag malin, 25 dag jeżyn, 2-3 łyżki śmietany 22-proc., płaska łyżka mąki ziemniaczanej, cukier, naleśnik

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

Reklama

1. Maliny i jeżyny włóż do rondla, wlej kilka łyżek wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko o gęstych oczkach.

2. Mąkę ziemniaczaną rozrób z kilkoma łyżkami zimnej wody. Sok owocowy podgrzej. Dodaj cukier, śmietanę i mąką. Zagotuj. Ostudź.

Naleśnik zwiń, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy.

Zamiast mąką ziemniaczaną zupę owocową można zagęścić kisielem (postępując zgodnie z przepisem). Będzie aromatyczna, jeśli w kawałek gazy (by łatwiej było potem usunąć) zawiniesz korę cynamonową i goździki i podgotujesz z owocami.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | przepis | FA | z

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.