Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Zupa krem z pulpecikami

Składniki: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, bulion, 20 dag makaronu spaghetti, 1 kajzerka, 50 ml mleka, 20 dag mięsa mielonego, bazylia, tymianek, oliwa, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier, parmezan

1. Obierz i grubo poszatkuj 2 cebule oraz 2 ząbki czosnku. W rondlu rozgrzej 5 łyżek oliwy. Przesmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze 2-3 minuty.

2. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj, dodaj do cebuli i czosnku. Wlej 500-600 ml bulionu (może być z kostki). Doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 30 minut.

Reklama

3. Kajzerkę pokrój, zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Ostatnią cebulę i pozostałe ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj. Połącz z masą mięsną. Dodaj odciśniętą kajzerkę oraz 2-3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek).

4. Masę dopraw solą i pieprzem, uformuj pulpeciki. Wrzuć je do zupy razem z połamanym na połówki makaronem spaghetti. Gotuj całość ok. 10 minut. Na koniec dopraw zupę koncentratem, solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami bazylii i parmezanem.

4 porcje, czas ok. 60 min; porcja – 410 kcal, cena 3,10 zł.

Dobra rada. Do przyrządzania zupy możesz użyć aromatycznej oliwy czosnkowej.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.