Reklama
  • Czwartek, 10 marca (14:05)

    Zupa krem z imbirem

Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaków, 3-4 średnie marchewki, 1 mała cebula lub 2 szalotki, 1-2 ząbki czosnku, ½-¾ litra bulionu warzywnego lub drobiowego, 150 ml soku jabłkowego, ½ łyżeczki suszonego tymianku, łyżka świeżo startego imbiru (albo płaska łyżeczka mielonego), 2 łyżki masła, ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki oraz marchewki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę, a marchewki w talarki. Cebulę lub szalotki drobno posiekaj. 

Reklama

2. Do garnka wlej bulion oraz sok jabłkowy, podgrzej. Na patelnię włóż masło. Gdy się roztopi i będzie gorące, wrzuć cebulę lub szalotki. Mieszając, zeszklij. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, starty imbir, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smaż wszystko na średnim ogniu  ok. 5 min. Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem i sokiem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 25 min aż warzywa będą miękkie.

3. Warzywa odcedź na sicie, zmiksuj blenderem na gładki mus. Następnie stopniowo dodawaj do nich bulion – do momentu aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy. Przelej do garnka i podgrzej. Dopraw mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Zabiel śmietanką kremówką. Rada: Zupę możesz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 320  kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 800 ml bulionu drobiowo-wołowego, 3 puszki pomidorów krojonych, 15 dag koziego twarożku, 1 paczka włoskich paluszków grissini, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy, 1-2 łyżki miodu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.