Reklama
  • Środa, 11 stycznia (14:05)

    Zupa krem z grochu i kalafiora

Składniki: 20 dag grochu, kalafior, pół szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki świeżego imbiru, cebula, 2 suszone papryczki chili, olej, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, pół cytryny, sól, pieprz.

Kawałki kalafiora i groch przełóż do garnka. Zalej wodą. Liście laurowe, ziele angielskie i suszone chili zawiń w gazę, przewiąż nitką i wrzuć do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj ok. 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojony na plasterki czosnek i posiekaną cebulę.

Podsmaż do zrumienienia i ze startym imbirem dodaj do gotujących się warzyw. Całość duś, aż kalafior i groch będą miękkie. Z garnka wyjmij woreczek z przyprawami. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlewaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Reklama

Przypraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj sól i pieprz. Zupę przelej na talerze, udekoruj chrupiącymi grzankami oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i imbiru.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.