Reklama
  • Piątek, 13 stycznia (15:05)

    Zupa krem z dyni i gruszki

Składniki: 70 dag pieczonej dyni, 3 gruszki, pół cebuli, 2 łyżki masła, szklanka białego wina, pół szklanki bulionu, pół szklanki śmietany, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz.

Dynię pokrój w kostkę. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją na bardzo małym ogniu. Dodaj kawałki gruszki i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojoną dynię i jeszcze podsmaż. Zmiksuj.

W drugim rondelku zagotuj wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj 2 minuty i wlej śmietankę. Następnie przelej do naczynia z dynią, dopraw solą i zagotuj. Podawaj posypaną pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.