Reklama
  • Piątek, 13 stycznia 2017 (15:05)

    Zupa krem z dyni i gruszki

Składniki: 70 dag pieczonej dyni, 3 gruszki, pół cebuli, 2 łyżki masła, szklanka białego wina, pół szklanki bulionu, pół szklanki śmietany, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz.

Dynię pokrój w kostkę. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją na bardzo małym ogniu. Dodaj kawałki gruszki i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojoną dynię i jeszcze podsmaż. Zmiksuj.

W drugim rondelku zagotuj wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj 2 minuty i wlej śmietankę. Następnie przelej do naczynia z dynią, dopraw solą i zagotuj. Podawaj posypaną pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.