Reklama
  • Wtorek, 25 czerwca 2013 (08:23)

    Zupa krem z bułeczkami

Esencjonalna zupa z groszku i selera z wyraźnym aromatem ziół. Serwuj ją z pysznymi bułeczkami.

Składniki na 4 porcje: por, cebula, 3 marchewki, 4 gałązki selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1l bulionu warzywnego, 15 dag mrożonego groszku, sól, pieprz czarny mielony.

Reklama

Na bułeczki: 1/2 pęczka świeżych ziół (pietruszka, tymianek, trybula), 15 dag mąki pszennej, 15 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej, duże jajko, 250 ml mleka, 1/2 torebki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: Pora, cebulę, marchew i seler oczyść, obierz. Następnie pokrój warzywa na większe kawałki. Obierz czosnek i pokrój dość drobno lub przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej masło i na niewielkim ogniu podsmaż warzywa. Wcześniej je posól.

Podsmażone warzywa przełóż do innego naczynia i zalej bulionem warzywnym. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj ją przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj groszek i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Gdy zupa lekko przestygnie, rozmiksuj ją blenderem na gładki krem.

Zupę przypraw do smaku. Udekoruj trybulką. Podawaj z bułeczkami ziołowymi.

3 kroki do... bułeczek ziołowych

Zioła umyj i osusz. Oderwij listki tymianku, ugniatając gałązkę w dłoniach. Listki pietruszki posiekaj drobno. Wymieszaj w misie oba rodzaje mąki. Dodaj jajko, mleko, zioła i sól. Wymieszaj drewnianą łyżką. Wsyp proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.

Blachę wyłóż specjalnym papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem. Na stolnicy dłońmi uformuj z ciasta prostokąt o grubości około 2 cm. Wykrawarką o średnicy 4 cm wykrój osiem równych kółeczek. Z reszty ciasta wykrój jeszcze kolejne cztery.

Kółeczka przełóż na przygotowaną blachę. Wierzch każdego lekko posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C. Bułeczki piecz przez około 15 minut. Powinny być leciutko przypieczone. Podawaj je z zupą, gdy ostygną.

Na żywo
Więcej na temat:zupa | zupa-krem | z | Ra | krem | bułeczki

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 cebule, 2 duże marchewki, po 1 pietruszce, kalarepie, czerwonej papryce, 2-3 duże ziemniaki, 1/2 małej główki kapusty włoskiej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.