Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa krem z brokułów - w 30 minut

Zdjęcie

    /Smacznego
   
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:


- cebula,
- 500 g brokułów,
- 20 g masła,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 100 g śmietany 36 proc.,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- sól, pieprz, szczypta cukru,
- łyżka uprażonych migdałów w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:


Reklama

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać brokuły, chwilę razem smażyć i zalać bulionem.

Gotować 15 minut. W połowie gotowania wyjąć kilka różyczek. Zupę zmiksować, dodać śmietanę i bazę do sosów, jeszcze raz zagotować.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane różyczką brokuła i płatkami migdałowymi.

Czas przygotowania: 30 minut.

Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal.


Smacznego

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.