-
Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)
Zupa krem z brokułów - w 30 minut
Składniki na 4 porcje:
- cebula,
- 500 g brokułów,
- 20 g masła,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 100 g śmietany 36 proc.,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- sól, pieprz, szczypta cukru,
- łyżka uprażonych migdałów w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać brokuły, chwilę razem smażyć i zalać bulionem.
Gotować 15 minut. W połowie gotowania wyjąć kilka różyczek. Zupę zmiksować, dodać śmietanę i bazę do sosów, jeszcze raz zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane różyczką brokuła i płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 30 minut.
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy