Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier.

1 Porcję rosołową (np. skrzydełka oraz korpus) opłucz starannie, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Oczyść marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Marchewki zetrzyj na tarce. Resztę warzyw pozostaw w całości.

2 Przygotowane warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj razem ok. 30 minut. W tym czasie koperek opłucz i drobno posiekaj. Oczyść młode ziemniaki. Ugotuj do miękkości z solą.

Reklama

3 Z zupy usuń porcję rosołową, pietruszkę, por i seler. Wsyp koperek. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Gotową zupę połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Podaj z ugotowanymi ziemniakami.

4 porcje; czas ok. 60 min; porcja – 210 kcal, cena 2,70 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 l bulionu mięsnego, sól, po 15 dag mrożonego groszku i fasolki, 15 dag makaronu kolanka, 2 łodygi selera naciowego, 10 dag wędzonego boczku, 5 dag mozzarelli, czosnek, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.