Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Zupa kartoflana z wkładką

Składniki na 4 porcje: 40 dag wołowiny na gulasz (możesz zastąpić ją wieprzowiną, np. szynką), 2 cebule, 1,2 l bulionu wołowego, 2 łyżki wódki, 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 większa pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2–3 gałązki świeżego tymianku albo majeranku, sól, pieprz, mielona ostra papryka, olej.

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Mieszając, smaż na dużym płomieniu przez 2 minuty.

Mięso przełóż do garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij obrane, pokrojone w kostkę cebule. Dodaj do mięsa. Składniki oprósz solą, piep rzem oraz ostrą mieloną papryką. Wsyp suszony tymianek i wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Bulion zagotuj, zalej nim składniki w garnku. Dodaj wódkę. Garnek przykryj i duś gulasz na małym ogniu 1 godz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w większą kostkę.

3. Obierz, oczyść, opłucz i pokrój na kawałki marchewki, piet ruszkę, seler oraz por. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Ponownie przykryj garnek i gotuj jeszcze ok. 20 min, aż wszystkie jarzyny i mięso będą miękkie.

Jeśli lubisz, gulasz zagęść 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej w 1/4 szkl. zimnej wody. Posyp listkami tymianku albo majeranku.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:zupa | mi | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 cebule, 2 duże marchewki, po 1 pietruszce, kalarepie, czerwonej papryce, 2-3 duże ziemniaki, 1/2 małej główki kapusty włoskiej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.