Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Zupa kapuściana ze śmietaną

Składniki na 6 porcji: 1 główka białej lub włoskiej kapusty, ok. 1 kg, 2 l wywaru mięsnego, 15 dag wędzonego boczku w plasterkach, 4 duże ziemniaki, 5 marchewek, 2 cebule, 1 por, biała część, 4 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, kilka ziarenek kminku, 1 łyżeczka majeranku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany, olej rzepakowy

Reklama

1. Kapustę posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć kapustę, mocno podsmaż. Zmniejsz ogień i wlej wywar mięsny. Gotuj dalej na małym ogniu.

2. Warzywa umyj i obierz. Cebule opiecz nad og niem i pokrój w piórka. Marchewki zetrzyj na tarce. Ziemniaki potnij w niewielką kostkę, a por – w talarki. Wszystkie rozdrobnione warzywa wrzuć do wywaru, dodaj przyprawy (ze szczyptą kurkumy) i gotuj przez kolejne 25 minut.

3. Boczek pokrój na paseczki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy już się smakowicie zrumieni, wrzuć go do bulionu. Gotuj kilka minut, ew. dopraw solą lub pieprzem. Śmietanę wymieszaj z resztą kurkumy i odrobiną bulionu. Zupę podawaj w sporych miseczkach, z łyżką śmietany i kromką chleba posmarowanego masłem czosnkowym.

Naj
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kur czaka, ziele ang., liść laurowy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 marchewki, po 20 dag selera i cukinii, 4 gałązki tymianku, 5 gałązek oregano, olej, 15 dag fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.