Reklama
  • Wtorek, 23 lutego (13:05)

    Zupa kalafiorowo-jabłkowa z brukselką

Składniki: 1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki, 3 jabłka, obrane i pokrojone, 2 łyżki oliwy, 60 g masła, cebula, pokrojona, 3 łodygi selera naciowego, pokrojone, 4 ząbki czosnku, 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę, 6 szklanek bulionu drobiowego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 200 g brukselki, zblanszowanej.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 15 min • gotowanie: 45 min • 365 kcal/porcja • 4 zł/porcja

1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużej misce wymieszaj kalafior, ziemniaki i jabłka z oliwą. Przypraw do smaku, następnie przełóż do dużego naczynia do pieczenia. Piecz 25-30 minut.

Reklama

2 W rondlu rozgrzej 10 g masła. Podsmaż na nim cebulę, seler i czosnek (4-5 minut). Dodaj jabłka, kalafior, ziemniaki, zalej bulionem. Zagotuj zupę, zmniejsz ogień i gotuj 10-15 minut. Zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku.

3 Przekrój brukselki na pół i zrumień je na reszcie masła. Posyp nimi zupę na talerzach, skrop masłem z patelni.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: włoszczyzna • duży pęczek rzodkiewki • kilka serków topionych śmietankowych • 150 ml śmietany • cebula • natka pietruszki • 2 łyżeczki masła • olej • 2 łyżki oliwy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.