Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa jarzynowa z makaronem - w 1,5 godziny

Zdjęcie

Zupa jarzynowa z makaronem /Smacznego
Zupa jarzynowa z makaronem
/Smacznego

Składniki:

- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 średniej cukinii,
- 2 duże ziemniaki,
- 1,5 litra wywaru mięsnego,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz,
- 1/2 opakowania makaronu - nitki,
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Selera pokroić w plastry, cukinie w cząstki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonym wrzątku.

Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę, selera i ziemniaki. Smażyć ok. 10 minut i zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania na patelni dość mocno rozgrzać resztę masła i przesmażyć na nim cukinię, przełożyć do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Dodać dla lepszego aromatu bazylię.

Zupę podawać z ugotowanym makaronem, udekorowaną listkami bazylii.

Czas przygotowania 1,5 godziny.

Przepis na 6 osób.


Smacznego

Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.