Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:05)

    Zupa jarzynowa z brukselką

Składniki: 30 dag wędzonego boczku, pół pora, 2 duże marchewki, 30 dag brukselki, 2 ziemniaki, olej, mąka, ocet winny , sól, pieprz, cukier.

1 Wędzony boczek pokrój w kostkę, wrzuć do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, przesmaż na łyżce oleju. Wrzuć oczyszczony, opłukany pod bieżącą wodą i drobno posiekany por, chwilę smaż razem. Zalej 1,5 l wody.

2 Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Świeżą brukselkę oczyść, odetnij korzonki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę. Przygotowane warzywa wrzuć do naczynia z boczkiem i porem. Gotuj 30 min.

Reklama

3 Przygotuj rumianą zasmażkę z 2 łyżek oleju oraz 1-2 łyżek mąki. Dodaj do zupy pod koniec gotowania, wymieszaj. Dopraw do smaku octem, solą, pieprzem oraz cukrem.

czas 45 min; porcja – 250 kcal, cena 2,10 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.