Reklama
  • Środa, 18 czerwca 2014 (12:00)

    Zupa jarzynowa z bobem

Po 20 dag bobu i fasoli szparagowej, 1/4 kalafiora , 1/4 op. makaronu, 10 dag zielonego groszku, 2 litry bulionu warzywnego, 4 łyżki śmietany, łyżka masła, sól, pieprz, natka

Reklama

1. Oczyść i pokrój fasolkę szparagową. Kalafior podziel na małe różyczki. Wyłuskaj bób.

2. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć fasolkę oraz kalafior. Chwilę gotuj. Wrzuć bób oraz zielony groszek i gotuj 20 minut. Na koniec wsyp pokruszony makaron spaghetti lub jakiś inny. Gotuj, aż będzie miękki.

3. Zupę zapraw śmietaną. Włóż łyżkę masła. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podaj posypaną posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Zamiast bulionu warzywnego, możesz przygotować zupę na skrzydełkach z kurczaka lub tzw. porcji rosołowej.

Zupę warzywną możesz wzbogacić dodatkiem kapusty. Poszatkuj ją cieniutko i lekko podsmaż na oleju. Wrzuć do zupy pod koniec gotowania. Będzie mięciutka już po 5 minutach.

czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | z | bób

Zobacz również

  • Zupa z kalarepką i selerem

    Składniki: pęczek botwinki, ziemniak, 1 i 1/2 szkl. wody, łodyga selera naciowego, młoda kalarepka, ogórek zielony, kilka rzodkiewek, 400 ml kefiru, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.