Reklama
  • Środa, 29 kwietnia 2015 (08:05)

    Zupa jarmużowa z ziemniakami

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki masła, 30 dag jarmużu, marchewka, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 cebule, szklanka śmietany , sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż ziemniaki przez 5 minut. Dopraw lekko solą i pieprzem. Następnie odstaw. Jarmuż opłucz i pokrój. Marchew oczyść i potnij w cienkie paseczki.

Obierz cebulę, drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu, następnie dodaj jarmuż i marchew. Duś przez chwilę pod przykrywką. Po 10 minutach zalej wywarem, dodaj śmietanę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Gotuj 15 minut. Na talerzach rozłóż gotowe ziemniaki, zalej zupą i posyp posiekanym świeżym tymiankiem.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | zupa | na | z | ziemniak

Zobacz również

  • Szybki chłodnik  z rzodkiewką

    Składniki: duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, świeży ogórek, duży kubek kefiru, 3 duże opak. jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego), szczypta kwasku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.