Reklama
  • Środa, 29 kwietnia 2015 (08:05)

    Zupa jarmużowa z ziemniakami

Składniki: 3 ziemniaki, 2 łyżki masła, 30 dag jarmużu, marchewka, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 cebule, szklanka śmietany , sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż ziemniaki przez 5 minut. Dopraw lekko solą i pieprzem. Następnie odstaw. Jarmuż opłucz i pokrój. Marchew oczyść i potnij w cienkie paseczki.

Obierz cebulę, drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu, następnie dodaj jarmuż i marchew. Duś przez chwilę pod przykrywką. Po 10 minutach zalej wywarem, dodaj śmietanę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Gotuj 15 minut. Na talerzach rozłóż gotowe ziemniaki, zalej zupą i posyp posiekanym świeżym tymiankiem.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:ziemniaki | zupa | na | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwiny, 1 pęczek rzodkiewek, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczy piorku, 1 ogórek-wąż, 3 ogórki mało solne, 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.