Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Zupa jagnięca z cebulą

Składniki: 30 dag jagnięciny, 30 dag ziemniaków, 10 dag boczku, 2 cebule, 1 ostra papryczka, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, kolendra, sól, pieprz, koperek

1. Mięso umyj dokładnie, osusz, pokrój w dużą kostkę. Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój je na małe kawałki. Poszatkuj obrane cebule. Boczek pokrój w kosteczkę.

2. W rondlu lub garnku o grubym dnie umieść boczek. Smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wrzuć jagnięcinę. Oprósz ją solą oraz pieprzem. Smaż, mieszając, do zrumienienia. Dodaj cebulę, posiekaną papryczkę i ziemniaki. Smaż, mieszając, ok. 15 min. Wlej 1,5 l wody.

Reklama

3. Dodaj liść laurowy. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem 60-70 minut. Zapraw 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp obficie kolendrą i koperkiem.

6 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 450 kcal, cena 2,80 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4-5 cebul , po 1/2 litra bulionu warzywnego oraz wytrawnego białego wina , 1/2 bagietki pszennej , 2-3 ząbki czosnku , kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji , sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.