Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa gulaszowa - przepis Macieja Kuronia

Zdjęcie

/ 

Składniki:

- 2 litry wywaru lub wody,
- 300 g wołowiny,
- 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu),
- 2 cebule,
- 2 papryki różnokolorowe,
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 2 łyżki smalcu lub oleju,
- 3 pomidory,
- czosnek,
- majeranek,
- sól,
- ostra papryka,
- ewentualnie 2-3 kostki rosołowe

Przygotowanie:

Reklama

Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem.

Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną.

Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.


Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kur czaka, ziele ang., liść laurowy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 marchewki, po 20 dag selera i cukinii, 4 gałązki tymianku, 5 gałązek oregano, olej, 15 dag fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.