Reklama
  • Czwartek, 27 sierpnia 2015 (08:05)

    Zupa grzybowa z kaszą perłową

Składniki na 6 porcji: • 50 dag mieszanych grzybów leśnych (kozaczki, maślaki, kurki) • marchewka • kawałek selera • cebula • 2 łyżki masła • pół szklanki kwaśnej śmietany • pół szklanki kaszy perłowej • łyżka mąki • łyżka majeranku • listek laurowy • sól • pieprz.

1. Grzyby oczyść, kilkakrotnie opłucz i pokrój na dosyć duże kawałki. Marchewkę oraz seler potnij na zapałkę. Cebulę – posiekaj.

Reklama

2. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Włóż warzywa i smaż kilka minut. Dodaj grzyby i znów duś kilka minut.

3. Wlej 1,5 litra gorącej wody i gotuj 10 minut. Wsyp kaszę i pozostaw na ogniu 20 minut.

4. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp natką lub rozmarynem.

5. Zupa ze swieżych leśnych grzybów smaczna jest także z makaronem albo ziemniakami.

Czas: 50 min. 1 porcja = 280 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:zupa | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa, 2 ziemniaki, 1 kg cukinii, 1 l bulionu warzywnego, 80 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol),6 parówek, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.