Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Zupa fasolowa z papryczką chili

Składniki: 2 l bulionu mięsnego, 4 ziemniaki, 4 marchewki, por, 2 pietruszki, pół selera, pół szklanki fasoli białej, pół szklanki fasoli czerwonej, słoik domowego przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 4 papryczki chili, śmietana, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sok z cytryny.

Reklama

Obie fasole mocz w zimnej wodzie przez całą noc. Ziemniaki, marchewki, por, pietruszki i seler obierz, umyj i drobno pokrój. Zalej wodą i wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wlej bulion i całość zagotuj.

Następnie dodaj domowy przecier z pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Wsyp odcedzoną białą i czerwoną fasolę. Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną soli i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Zupę rozlej do miseczek, udekoruj pokrojoną w plasterki papryczką chili.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, 4 łyżki oleju, po 1 marchewce i pietruszce, pół szklanki śmietany 18 proc., 3-4 łyżki chrzanu, 20 dag szynki, 2 liście laurowe, cukier,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.