Reklama
  • Piątek, 30 października 2015 (13:05)

    Zupa dyniowa błyskawiczna

3 szklanki dyni upieczonej bez skóry w piekarniku i zmiksowanej na purée, litr bulionu warzywnego, 3 jajka, 20 dag makaronu muszelki albo innego, 2 łyżki masła, szczypiorek, mielone nasiona kolendry, mielony imbir, sól, pieprz.

Przepis przysłała Dorota Wdowińska-Rozbicka z Kobyłki pod Warszawą

czas przygotowania 20 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1 zł

Reklama

1 Jajka ugotuj na twardo, obierz. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być twardawy (al dente). Odcedź i przelej zimną wodą, żeby się nie posklejał.

2 Zagotuj bulion, dodaj do niego purée z dyni, zamieszaj. Gotuj na małym ogniu kilka minut i włóż do niego masło. Dopraw zupę solą, pieprzem, imbirem i kolendrą.

3 Posiekaj drobno szczypiorek. Jajka przekrój na pół. Na talerze wylej zupę, z boku ułóż makaron, a obok niego jajka. Posyp szczypiorkiem.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | jaja | przepis | Rota

Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kur czaka, ziele ang., liść laurowy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 marchewki, po 20 dag selera i cukinii, 4 gałązki tymianku, 5 gałązek oregano, olej, 15 dag fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.