Reklama
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (12:05)

    Zupa cukiniowa z groszkiem

Kulinarną przygodę rozpoczęłam od rozgotowanego makaronu i sosu z torebki. Ale to się już nie powtórzyło: od tamtej pory unikam półproduktów, a obiady gotuję od podstaw.

Przepis przysłała Kamila Wojciechowska z Reptowa .

Składniki: duża cukinia, 2 szklanki zielonego groszku (najlepiej świeżego), 3 łyżki masła, szklanka mleka, pęczek szczypioru, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj, pokrój na plasterki. Masło stop w ganku, podsmaż cukinię. Wsyp groszek, wlej 2 szklanki wody, oprósz solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Wlej mleko, zamieszaj, gotuj jeszcze z 5 minut.

2. Szczypiorek umyj, osusz, posiekaj (kilka źdźbeł odłóż do dekoracji). Szczypiorek dodaj do zupy, gotuj kilka minut. Zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj odłożonym szczypiorkiem.

Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | z | przepis | mila | groszek

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Seler naciowy • włoszczyzna • 3 skrzydełka z kurczaka • 2 czerwone papryki • 3 cebule dymki • 2 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 3 gałązki rozmarynu • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.