Reklama
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (15:30)

    Zupa chrzanowa

Składniki: 30 dag wiejskiej kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, marchew, ząbek czosnku, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, słoiczek chrzanu (300 g), 2,5 litra wody, 6 jajek, 2 łyżki kwaśnej śmietany, natka, sól, pieprz.

1. Pokrój boczek w dużą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek. Lekko posól wodę i gotuj ok. pół godziny. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na połówki.

Reklama

2. Przełóż chrzan do garnuszka, wlej trochę gorącego wywaru i wymieszaj. Przelej do garnka, zagotuj całość. Na koniec zapraw zupę śmietaną (może być z dodatkiem płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej), przypraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

3. Obrane jajka rozłóż do talerzy, zalej gorącą zupą. Posyp posiekaną natką. Podaj z pieczywem lub ziemniakami. Do barszczu możesz dodać trochę świeżo utartego chrzanu, zupa ma wtedy bardziej intensywny aromat.

Porcje: 6. Przygotowanie: 40 min. Cena: 1,20. Kalorie: 320.

Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Takie jest życie
Więcej na temat:zupa | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag szpondra l kalafior, 3 marchewki, pietruszka, 6 ziemniaków, 2 listki laurowe, ziele angielskie l śmietana, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek, oliwa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.