Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Zupa chlebowa - w 25 minut

Zdjęcie

Zupa chlebowa /Smacznego
Zupa chlebowa
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag ciemnego suchego pieczywa,
- 2 łyżeczki kminku,
- 2 łyżki masła,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- litr bulionu z kostki,
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Chleb połam na mniejsze kawałki, pokrusz. Włóż do rondla zalej gorącym bulionem, dosyp kminek. Chleb rozgotuj.

W trakcie gotowania najlepiej zupę cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Do rozgotowanego chleba dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem. Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj, już nie gotuj.

Zupę serwuj na gorąco. Ewentualnie możesz ją podać z czapą bitej śmietany (śmietankę ubij ze szczyptą soli i pieprzu).

 Zupę chlebową możesz też przyrządzić na esencjonalnym wywarze rybnym. Do takiej zupy wkładamy małe kawałki filetów karpia (gotujemy kilka minut w zmiksowanej zupie) oraz pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.


Smacznego

Zobacz również

  • Hiszpańskie gazpacho

    Składniki: 3/4 kg pomidorów, po 2 strąki czerwonej oraz zielonej papryki, 1 ogórek, 2 cebule, sól, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, 2 kromki chleba razowego, 6 szkl mineralnej wody gazowanej, grzanki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.