Reklama
  • Środa, 18 września 2013 (13:00)

    Zupa chińska

Składniki na 4 porcje: • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka • 2 marchewki • 1 pęczek dymki • 5 dag suszonych grzybów shiitake • 10 dag makaronu ryżowego • 1 jajko • kawałek imbiru • 2 łyżki skrobi kukurydzianej • 2 kostki rosołowe • sos sojowy • sos pomidorowy chili • olej sezamowy .

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Filety ugotuj w litrze rosołu przygotowanego z kostek rosołowych. Wyjmij i pokrój w paseczki.

2. Marchew obierz. Dymkę oczyść. Grzyby i makaron ryżowy namocz.

Reklama

3. Warzywa i grzyby pokrój, włóż do rosołu razem z mięsem i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj namoczony makaron.

4. Imbir obierz, zetrzyj i dodaj do zupy. Skrobię rozrób w niewielkiej ilości wody. Wlej do zupy i zagotuj ciągle mieszając.

5. Jajko roztrzep z kilkoma łyżkami wody, wlej do garnka, zamieszaj by się ścięło.

6. Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym oraz sosem pomidorowym chili.

Telemax
Więcej na temat:zupa | Zupa chińska

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego brokuła, 4 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżka posiekanej natki, masło klarowane, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.