Reklama
  • Czwartek, 12 lutego 2015 (11:00)

    Zupa brokułowa

Składniki: duży brokuł, 4-5 ziemniaków, pietruszka, kawałek selera, mały por, 2 litry rosołu, 1-2 łyżki masła, 2/3 szklanki gęstej śmietany 22-proc., cukier, sól, pieprz, kilka plastrów wędzonego łososia, 15 dag sera z niebieską pleśnią.

1. Brokuł podziel na różyczki, łodygę pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę, por w krążki, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Reklama

2. Masło stop w rondlu, podduś brokuły, por, seler i pietruszkę. Zalej gorącym rosołem, dodaj ziemniaki i brokuły. Ugotuj do miękkości. Zmiksuj (jeśli zupa jest rzadka, zagęść ją serkiem topionym). Przypraw solą, cukrem i pieprzem.

3. Zupę rozlej do talerzy. Na środku ułóż łyżkę śmietany, na niej łososia i kawałek sera.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 łyżki masła, 1,5 l bulionu, 30 dag serka topionego, 3 łyżki śmietany 30 proc., sól, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 dag szynki drobiowej, pieprz, 3 tosty pszen ne, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.