Reklama
  • Czwartek, 12 lutego 2015 (11:00)

    Zupa brokułowa

Składniki: duży brokuł, 4-5 ziemniaków, pietruszka, kawałek selera, mały por, 2 litry rosołu, 1-2 łyżki masła, 2/3 szklanki gęstej śmietany 22-proc., cukier, sól, pieprz, kilka plastrów wędzonego łososia, 15 dag sera z niebieską pleśnią.

1. Brokuł podziel na różyczki, łodygę pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę, por w krążki, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Reklama

2. Masło stop w rondlu, podduś brokuły, por, seler i pietruszkę. Zalej gorącym rosołem, dodaj ziemniaki i brokuły. Ugotuj do miękkości. Zmiksuj (jeśli zupa jest rzadka, zagęść ją serkiem topionym). Przypraw solą, cukrem i pieprzem.

3. Zupę rozlej do talerzy. Na środku ułóż łyżkę śmietany, na niej łososia i kawałek sera.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:zupa | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwiny, 1 pęczek rzodkiewek, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczy piorku, 1 ogórek-wąż, 3 ogórki mało solne, 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.