Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Złota zupa rybna

Składniki na 6 porcji: 80 dag filetu z dorsza, 30 dag korpusów z ryb, 1 włoszczyzna, 3-4 ziemniaki, 1 cytryna, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 1 łyżeczka zielonego pieprzu, 1 łyżeczka oregano qszczypta szafranu lub kurkumy, sól, pieprz, natka pietruszki

1. Dorsza umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz.

Reklama

2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Seler podsmaż na suchej patelni. Warzywa, korpusy z ryb oraz przyprawy (bez kurkumy) włóż do 1,3 l zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Pod koniec gotowania włóż przygotowanego dorsza. Gdy zmięknie, wyjmij rybę oraz warzywa, bulion przecedź. Marchewkę i por pokrój w talarki.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj oddzielnie, a gdy będą już miękkie, dodaj do wywaru rybnego wraz z marchewką i porem. Dołóż seler. Wsyp szafran lub kurkumę i zwiększ ogień, by zredukować wywar – zupa będzie bardziej esencjonalna. Pod koniec dodaj kawałki dorsza i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Czym zagęścić zupę?

Miłośnikom bardziej sycących zup proponujemy zdrowe sposoby zagęszczania!

•Zmiksowane warzywa: część warzyw z gotowania zmiksuj lub przetrzyj przez drobne sitko i połącz z zupą.

•Kaszka manna: pod koniec gotowania domieszaj kilka łyżek kaszki manny (lub kukurydzianej).

•Żółtka: żółtko rozmąć z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru lub zimnej wody i wlej wąską strużką do zupy. Nie gotuj już!

•Jogurt naturalny zamiast śmietany: musisz go również zahartować, czyli „zagrzać” kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Zupa może nabrać lekko kwaskowatego posmaku.

Naj
Więcej na temat:zupa rybna | jogurt | jogurt | mi | zupa | Rybna | złota | Złota

Zobacz również

  • Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, chili, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.