Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Zimowa zupa jarzynowa

Składniki: 30 dag wędzonki, cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny bez kapusty, po 10 dag mrożonej fasolki szparagowej i groszku, 2 pomidory, 2 czerwone papryki, olej, ocet, mąka, cukier, sól, pieprz, 20 dag pierożków z mięsem

1. Do garnka wlej 1,5 litra wody, wrzuć wędzonkę. Zagotuj z dodatkiem soli, usuń ewentualną szumowinę. Włoszczyznę oczyść, pokrój, wrzuć do garnka. Dodaj zamrożoną fasolkę oraz obraną i posiekaną cebulę. Gotuj ok. 25 minut.

2. Pomidory sparz na sicie, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki. Dodaj do zupy razem z zamrożonym groszkiem oraz pokrojoną na kawałki oczyszczoną papryką. Gotuj razem jeszcze 5 minut.

Reklama

3. Przygotuj zasmażkę z łyżki oleju i mąki. Dodaj do zupy, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Pierożki ugotuj wg przepisu. Wrzuć do zupy.

Czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 2,70 zł.

Znudził ci się tradycyjny niedzielny rosół? Podaj go inaczej. Zamiast makaronu, wrzuć do zupy kołduny lub... zwykłe pierogi z mięsem. Podobną sztuczkę możesz zastosować, serwując domownikom krem z groszku, szpinaku czy pora. Do tych zup, zamiast pierogów, lepiej jednak będą pasować włoskie tortellini z serem lub szynką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: włoszczyzna • duży pęczek rzodkiewki • kilka serków topionych śmietankowych • 150 ml śmietany • cebula • natka pietruszki • 2 łyżeczki masła • olej • 2 łyżki oliwy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.