Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Zimowa kapuściana na kiełbasie

Składniki: pół główki białej kapusty, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mały por, 2 marchewki, 30 dag kiełbasy, olej, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1,5 l bulionu, sól, pieprz, tymianek

1. Kapustę pozbaw wierzchnich liści, a następnie drobno poszatkuj. Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Por umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w cienkie plasterki. Marchewki oczyść, op łucz, pokrój w kosteczkę. Kiełbasę pokrój w dość cienkie plastry.

Reklama

3. W garnku o grubym dnie lub dużym rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj plastry kiełbasy i chwilę smaż razem. Następnie dodaj marchewkę, por i kapustę. Całość podduś, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.

4. Na koniec do warzyw dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki wraz z sosem, w którym się znajdowały. Całość zalej wywarem mięsnym. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj, np. z pieczywem czosnkowym.

6 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł.

Zupy z dodatkiem tłustej wieprzowiny, kiełbasy czy boczku, a także roślin strączkowych, wymagają dodatku ziół wspomagających trawienie. Nie żałuj więc tymianku, majeranku, cząbru, ziaren kminku lub kopru włoskiego.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.