Reklama
  • Środa, 14 sierpnia 2013 (13:05)

    Zielony chłodnik z koperkiem

Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 litra zsiadłego mleka, jogurtu lub kefiru, 30 dag świeżego szpinaku, 30 dag szczawiu, 10 dag masła, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz.

1. Szpinak i szczaw przebrać, opłukać. Następnie sparzyć, odcedzić, dobrze osączyć. Drobniusieńko posiekać, a najlepiej zemleć lub zmiksować.

Reklama

2. Na patelni rozgrzać masło i na nim podsmażyć szczaw ze szpinakiem. Pozostawić do ostygnięcia. Zsiadłe mleko roztrzepać. Opłukać koperek i szczypiorek, drobno posiekać.

3. Do zsiadłego mleka dodać szczaw ze szpinakiem oraz zieleninę, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody okraszonymi masłem i cebulką.

Nasza rada

Do tego chłodnika warto zetrzeć na drobnej tarce kilka świeżych ogórków i wcisnąć ząbek, dwa czosnku.

Twoje Imperium
Więcej na temat:z | chłodnik | koperek | zieloni

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.