Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Zabielana pomidorowa

Składniki: 1 porcja rosołowa (np. korpus i 2 skrzydełka), 1 pęczek włoszczyzny, sól, 1 cebula, ziele ang., liść laur., czosnek, 2 pomidory, 1 puszka koncentratu pomidor., pieprz, 20 dag makaronu świderki, 1 szkl. śmietany, cukier, 1/2 pęczka natki, masło

1. Porcję rosołową zalej 1,5 litra wody, zagotuj, odszumuj. Oczyszczoną włoszczyznę pokrój. Wrzuć dwa ziarna ziela i liść laurowy. Gotuj z dodatkiem soli ok. 30 min.

2. Cebulę oczyść, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła.

Reklama

3. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj pomidory. Duś 5 minut. Dodaj do wywaru na zupę, ogrzewaj jeszcze 10 minut. Dolej koncentrat pomidorowy, zagotuj.

4. W osobnym naczyniu ugotuj makaron, odcedź, rozłóż na talerze. Zupę połącz ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Rozlej na talerze, posyp posiekaną natką.

6 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 1,80 zł.

Masz ochotę na błyskawiczną zupę pomidorową, która smakuje jak domowa? Wykorzystaj... sok pomidorowy z kartonu. Połącz go z bulionem (lub rosołem, który pozostał ci z poprzedniego dnia), a potem dopraw tak, jak lubisz. Pyszną pomidorową podawaj z makaronem, ryżem lub grzankami.

Dobra rada . Klasyczną zupę pomidorową ugotujesz na mięsie wołowym.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.