Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Wykwintna zupa porowa z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje: 1 duży por, 3 ziemniaki, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 l wywaru warzywnego, 20 dag ciasta francuskiego, 15 dag wędzonego łososia, 5 dag żółtego sera, 250 ml śmietany 22 proc., gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kilka gałązek koperku.

1. Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w krążki. Obrane ziemniaki, umyj, osusz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, również drobno poszatkuj.

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć por, cebulę oraz pokrojone ziemniaki, przesmaż. Zalej wywarem warzywnym (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.

Reklama

3. Rozwiń płat ciasta francuskiego. Łososia pokrój w cienkie plasterki, 1/3 odłóż. Resztę rozłóż na cieście. Posyp startym żółtym serem oraz łyżką posiekanego drobno koperku. Zroluj ciasto, odstaw do schłodzenia. Pokrój w plasterki. Piecz około 25 minut w temp. 190 st.

4. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw gałką, solą oraz pieprzem, zmiksuj na krem (odłóż część ziemniaków i pora). Podawaj ze ślimaczkami z ciasta francuskiego, paskami łososia i resztą warzyw.

Czas ok. 60 min; porcja – 570 kcal, cena 4,30 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:z | zupa

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, po 10 dag marchewki, pora, cebuli, selera naciowego, 30 dag gotowanej tłustej szynki, 3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu warzywnego, 1 łyżka mąki, 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.