Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Wykwintna zupa kalafiorowa

Składniki na 4-5 porcji: 1 duży kalafior lub 60 dag mrożonego, 2 skrzydełka indyka, 1 mała cebula, 2 marchewki, 1 por, 1 szkl. mleka, 20 dag sera pleśniowego, kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego, 2 łyżeczki serka mascarpone, 1 listek laurowy, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz, 2 łyżki oleju z pestek winogron qmakaron typu ziarenka ryżu, 2 łyż. zielonego pesto qnatka pietruszki

1. Marchew i por obierz, cebulę opiecz. Mięso umyj i włóż do zimnej wody (ok. 1 litra). Zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj przygotowane warzywa i listek.

Reklama

2. Kalafior podziel na różyczki. Umyj, osusz i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zrumienią, wyłóż je na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Potem zalej mlekiem i zagotuj.

3. Makaron ugotuj, domieszaj pesto. Wywar przecedź, dolej mleko z kalafiorem. Dodaj pokruszony ser i tymianek. Gotuj 10 minut. Zagęść serkiem mascarpone. Do talerzy nałóż po porcji kalafiora i makaronu z pesto, zalej zupą. Posyp natką.

Mniej tłuszczu!

Przygotowane różyczki kalafiora wyłóż na blaszkę, lekko spryskaj oliwą i podpiecz w 150ºC przez 15 minut.

Naj
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag brokułów, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml śmietany kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.