Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (13:01)

    Włoska zupa z bazylią i cukinią

Skład na 6 porcji: ● 4 pomidory ● 3 młode marchewki ● 1 młody seler ● pół pęczka bazylii ● 500 g młodych ziemniaków ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 1 mała cukinia ● 1,5 litra chudego mięsnego wywaru ● 4 łyżki masła ● sól, pieprz ● listek laurowy

1. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, a potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę, seler i cukinię kroimy w kostkę, ziemniaki w plastry.

Reklama

2. Na 2 łyżkach masła szklimy cebulę i czosnek, a następnie przesmażamy marchewkę, seler i ziemniaki. Zalewamy wrzącym wywarem, dodajemy listek laurowy, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut.

3. Po tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy pomidory. Dodajemy je do zupy wraz z pokrojoną w kosteczkę cukinią. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy do zupy posiekaną bazylię i podajemy.

Rewia
Więcej na temat:zupa z bazylią | z | zupa | cukinia

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.