Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (13:01)

    Włoska zupa z bazylią i cukinią

Skład na 6 porcji: ● 4 pomidory ● 3 młode marchewki ● 1 młody seler ● pół pęczka bazylii ● 500 g młodych ziemniaków ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 1 mała cukinia ● 1,5 litra chudego mięsnego wywaru ● 4 łyżki masła ● sól, pieprz ● listek laurowy

1. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, a potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę, seler i cukinię kroimy w kostkę, ziemniaki w plastry.

Reklama

2. Na 2 łyżkach masła szklimy cebulę i czosnek, a następnie przesmażamy marchewkę, seler i ziemniaki. Zalewamy wrzącym wywarem, dodajemy listek laurowy, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut.

3. Po tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy pomidory. Dodajemy je do zupy wraz z pokrojoną w kosteczkę cukinią. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy do zupy posiekaną bazylię i podajemy.

Rewia
Więcej na temat:zupa z bazylią | z | zupa | cukinia

Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.