Reklama
  • Czwartek, 23 lipca 2015 (08:05)

    Włoska zupa minestrone

Składniki na 8 porcji: ● 2 l bulionu warzywnego ● kilogram pomidorów ● 2 marchewki ● 2 ziemniaki ● mały kawałek selera ● 10 dag wędzonego boczku ● 2 szalotki ● duży ząbek czosnku ● łyżka oleju ● średnia cukinia ● puszka drobnej białej fasolki ● 10 dag groszku konserwowego ● 15 dag fasolki szparagowej ● 10 liści botwinki ● 15 dag drobnego makaronu ● natka pietruszki ● sól ● pieprz

Reklama

❶ Obraną i umytą marchew, ziemniaki oraz seler pokrój w kostkę. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj około 10 minut.

❷ Boczek pocięty w paski podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.

❸ Składniki z patelni dosyp do garnka z warzywami. Dolej przetarte przez sito pomidory.

❹ Po kilku minutach gotowania dołóż cukinię pokrojoną w plasterki, fasolkę szparagową, groszek oraz drobno posiekane liście botwinki.

❺ Kwadrans przed zdjęciem zupy z ognia wsyp do niej makaron, np. kolanka, oraz fasolkę. Dopraw ją solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 240. Stopień trudności: średnie.

Telemax
Więcej na temat:zupa minestrone | boczek | zupa

Zobacz również

  • 1 kg marchewek, 1 duże kwaśne jabłko, 1 cebula, 1/2 pęczka włoszczyzny, 3 łyżki masła, 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.