Reklama
  • Wtorek, 5 listopada 2013 (10:05)

    Włoska zupa jarzynowa

Składniki na 4 porcje: 30 dag selera naciowego, 1 mały por, 50 dag marchwi, 40 dag ziemniaków, 1 średnia cebula, 35 dag mrożonego zielonego groszku, 2 kostki bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, suszone oregano, bazylia i tymianek sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Łodygi selera naciowego oczyść, małe listki odłóż do dekoracji. Resztę selera oraz por pokrój na kawałeczki. Obrane marchewki opłucz, potnij w cienkie plasterki.

Reklama

Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i grubo posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę, mieszając, zeszklij na niej cebulę. Dołóż pozostałe pokrojone warzywa. Dolej 1 litr wody. Wkrusz kostki bulionowe. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 15 minut.

Po 5 minutach do gotujących się warzyw dodaj zielony groszek (bez wcześniejszego rozmrażania).

Pod koniec gotowania zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj też po sporej szczypcie suszonych ziół. Gotową zupę rozlej do talerzy. Każdą porcję udekoruj odłożonymi wcześniej listkami selera.

Przygotowanie: 30 min • Porcja: 300 kcal • Cena porcji: ok. 1,50 zł

Naj
Więcej na temat:ceny | ziemniaki | d | zupa

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 10 dag groszku w strąkach • puszka groszku • podwójna pierś z kurczaka • torebka ryżu • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • lubczyk • koperek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.