Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Włoska grochówka

Składniki: 6 ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 średnie marchewki, 2 puszki ciecierzycy, 2 łyżki oleju, 7 szklanek bulionu warzywnego (z kostki lub domowego), kilka kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, sól, świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa, ew. szczypiorek do dekoracji.

Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion.

Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

Reklama

Suszone pomidory pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów. Ew. udekoruj szczypiorkiem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.