Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wiosenna szpinakowa

Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i czerwony pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł

Reklama

1 Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. W ten sam sposób pokrój oczyszczoną marchewkę i pietruszkę. Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie, odetnij korzonki. Osącz na sicie.

2 W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć osączone liście szpinaku (kilka odłóż do dekoracji). Przesmaż, mieszając. Zalej bulionem drobiowym. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę.

3 Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Wyjmij 2-3 łyżki warzyw. Resztę zupy zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, ponownie zagotuj. Włóż odłożone warzywa.

4 Zupę dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ozdób odłożonym szpinakiem i czerwonym pieprzem.

TYLKO 1,30 ZŁ

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.