Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Winny barszczyk z jajkiem na twardo

Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól, pieprz.

czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł

Reklama

1 Cebule i ząbki czosnku obierz. Poszatkuj je drobno ostrym nożem. Jabłka oraz buraki opłucz, również obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

2 W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie roztop 3 łyżki masła. Wsyp posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek, plasterki buraków i pokrojone jabłka. Smaż kolejne 5 minut.

3 Do przesmażonych składników wlej wytrawne białe wino. Ogrzewaj, aż większość płynu odparuje. Dolej bulion drobiowy (może być z kostki), doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, gotuj zupę pod przykryciem 60 minut.

4 Gotowy barszcz zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładki krem. Pod koniec miksowania dodaj gęstą kwaśną śmietanę. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i, ewentualnie, cukrem.

5 Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 min). Odlej, ostudź w zimnej wodzie. Obierz ze skorupek, przekrój na połówki. Zmiksowany barszcz podgrzej (nie dopuść do wrzenia). Rozlej do talerzy. Podawaj z połówkami jajek na twardo.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 ziemniaki, 1 duży seler, 1 marchewka, 1,5 l bulionu drobiowego, 3 tosty pszenne, czosnek, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.